Бета каротин принадлежи към групата съединения, известни като каротеноиди. Каротеноидите са най-често срещаните пигменти в природата, които са мастноразтворими естествени антиоксиданти (4). Тези естествени багрила, вариращи в цвят от жълто до оранжево, до червено и дори лилаво, заемат водещото място сред растителните багрила след хлорофила. Каротиноидите имат ценни биологични свойства, от които тяхната провитаминова активност е най-добре документирана (7). От над 500 каротиноида, изолирани в природата, само 50 се характеризират с биологичната активност на витамин А. Витамин А се произвежда в човешкото тяло главно от бета-каротин и именно бета-каротинът показва най-високата провитаминова активност ( 5,7). Само съединения, съдържащи в молекулата си фрагмент със същата структура като ретинол, Бета-каротинът, съдържащ два β-йононови пръстена, показва най-висока каротеноидна активност. Активността на провитамин А се състои в ензимно разграждане на бета-каротина в чревната лигавица от ензима диоксигеназа до ретината и редукция до ретинол, т.е.витамин А (4). Тази трансформация се инхибира от високата концентрация на ретинол (4,5).
Дневните нужди от бета-каротин са определени на 6 mg. За производството на 0,8 mg витамин А в човешкото тяло е необходима доза от 4,8 mg бета-каротин. Няма обаче достатъчно научни доказателства, които да дават горна граница на дневния прием на бета-каротин, както за други каротеноиди. Бета-каротинът, прилаган в дози над 30 mg дневно, причинява пожълтяване на кожата, което изчезва след прекратяването му (7).
Наличие в храната:
Богат източник на бета-каротин са предимно хранителни продукти като: моркови, сладки картофи, червен пипер, домат, спанак, диня, кайсии, тиква, праскова и папая (2.7).
Корените от моркови са добър източник на фибри, фенолни киселини и каротеноиди, най-разпространените от които са бета-каротин и лутеин (3).
Зеленчуците, които са основният източник на бета-каротин в ежедневните хранителни дажби, осигуряват 80% провитамин А, а плодовете около 5%. Останалите групи продукти осигуряват незначителни количества от този провитамин (8).
Функции:
Бета-каротинът е известен като отличен пречиствател на свободните радикали, който предпазва тялото ни от оксидативен стрес (3). Бета-каротинът се натрупва в кожата, има способността да свързва кислородните радикали и предотвратява увреждането на кожата, причинено от UVA радиация (1).
Действието на каротеноидите, включително бета-каротин, се основава главно на предотвратяване на окисляването на фракцията на липопротеините с ниска плътност (LDL), холестерола и понижаване на общата концентрация на холестерол, което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Епидемиологичните проучвания показват силна връзка между консумацията на пресни плодове и намаляването на риска от коронарна болест на сърцето. Най-активните антиоксиданти, защитаващи LDL фракцията, включват: бета-каротин, ликопен, лутеин, криптоксантин и зеаксантин (2,4).
Въз основа на епидемиологични проучвания е установено също, че бета-каротинът намалява риска от рак (2). Установено е, че този антиоксидант увеличава производството на цитотоксични клетки, като ги активира да отделят големи количества цитокини и улеснява тяхната миграция към раковите клетки (2). По този начин пролифериращата форма на тумора се унищожава (2). Бета-каротинът, консумиран в излишък под формата на добавки, има прооксидативни свойства и увеличава риска от рак на белия дроб при пушачи (1,2,6). Резултатите от проведените до момента проучвания дават основание за препоръка да не се използват високи дози бета-каротинови добавки, особено при пушачи, хора, злоупотребяващи с алкохол и изложени на канцерогенни фактори. Въпреки това няма причина тези хора да избягват естествените източници на каротеноиди,
Каротиноидите имат благоприятен ефект върху човешкия организъм, което го прави по – устойчив и силен за борба с хронични заболявания (2).
Бета -каротин:
– влияе върху правилното функциониране на имунната система,
– осигурява правилното функциониране на окото (особено привечер),
– обуславя правилната кератоза на епитела,
– играе важна роля в превенцията на атеросклерозата (намалява нивата на холестерола ),
– предпазва лигавицата на дихателните пътища и стомашно – чревния тракт от инфекции,
– предотвратява емфизем и бронхит,
– забавя процеса на стареене на тялото (2,5).
Източници:
1) Bojarowicz H., Połowiec A.: Ефект на витамин А върху състоянието на кожата. Probl Hig Epidemiol 2010, 91 (3);
2) Igielska-Kalwat J., Gościańska J., Nowak I..: Каротиноидите като естествени антиоксиданти. Postepy Hig Med Dosw (онлайн), 2015; 69: 418-428;
3) Sikora M., Hallmann E., Rembiałkowska E.: Съдържанието на биоактивни съединения в морковите от органично и конвенционално отглеждане в контекста на превантивните здравни грижи. ГОДИШЕН ПЖ 2009, 60, No 3, 217-220;
4) Gröber U.: Микронутриенти. Метаболитна настройка – профилактика – лечение. MedPharm Polska. Вроцлав 2010;
5) Gawęcki J., Hryniewiecki L. ed.: Human Nutrition. Основи на науката за храненето. PWN, 2008;
6) Gawęcki J., Roszkowski J.: Храненето на хората и общественото здраве. Полски научни издатели PWN. Варшава 2009;
7) Sikorski ZE, Staroszczyk H.: Химия на храните. Биологични свойства на хранителните вещества. Издателство WNT. Варшава 2013;
8) Gawęcki J. ed.: Витамини. Издателство AR в Познан, 2002 г.
––––––––
Този материал не представлява диетични или медицински препоръки. Преди да започнете прием на хранителни добавки, се препоръчва да се свържете с Вашия лекар, фармацевт или диетолог. Приемането на хранителни добавки не трябва да замества здравословния начин на живот и разнообразното хранене. Хранителните добавки са предназначени да допълнят възможните недостатъци в диетата, те не са лекарствени продукти. Не използвайте продуктите, ако сте алергични към някоя от съставките. Не използвайте продуктите, докато приемате лекарства. Вземането им заедно трябва да бъде предшествано от консултация с лекар или фармацевт. В случай на странични ефекти, трябва незабавно да спрете употребата на продукта. Продуктите не могат да се използват от бременни жени, кърмачки и деца без лекарска консултация.
Информацията за веществата, включени в Компендиума на знанието, беше изготвена по искане на ForMeds. ForMeds е производител на хранителни добавки, които могат да съдържат описаните вещества. Изборът на представените съставки е избор, субективно подготвен от ForMeds, Материалът е подготвен според най – добрите познания и надлежна проверка въз основа на научни източници. Ако не сте намерили търсената информация за други вещества, моля не се колебайте да се свържете с нас и да предоставите предложения, които ще помогнат за обогатяването на този материал.
Проучването е собственост на ForMeds. Копирането или разпространението е възможно само с писменото съгласие на ForMeds.