Витамин В7 (биотин, витамин Н) е хетероциклично органично съединение, принадлежащо към водоразтворимите витамини, което включва тиофен и имидазолов пръстен, към който е прикрепена странична верига от валерианова киселина. Биотинът съществува под формата на различни изомери, но само d-биотинът е биологично активен в човешкото тяло. Препоръчителният дневен прием на биотин за възрастен е приблизително 30 µg. (1) Той е широко достъпен в различни храни, както в свободно състояние, като мляко и зеленчуци, така и под формата на комбинации с протеини като месо или мая. Най – богатите на биотин продукти са: черен дроб, гъби, соево брашно, екстракт от мая и карфиол. Предполага се, че биотинът в свободна форма се абсорбира в по – добра степен, отколкото в свързаната форма.
Функции:
Биотинът е протезна група ензими от групата на карбоксилазата. Като коензим от пируват и ацетил-CoA карбоксилази, той участва в глюконеогенезата и синтеза на мастни киселини. Въпреки това, като компонент на пропионил-CoA и β-метилкротонил-CoA, той участва в метаболитните трансформации на пропионови съединения и катаболните реакции на аминокиселини. Биотинът също влияе върху правилното функциониране на косата и кожата. Важно е също, че заедно с витамин К, той участва в синтеза на протромбин, т.е. вещество, отговорно за съсирването на кръвта. Дефицитът на витамин Н може да доведе до умора, намален апетит, еритема, проблеми с лющенето на кожата, анемия или повишаване на нивата на холестерола в кръвта.
Витамин В7:
– допринася за поддържането на правилния енергиен метаболизъм,
– помага за правилното функциониране на нервната система,
– допринася за поддържането на правилния метаболизъм на макроелементите,
– спомага за поддържане на правилните психологически функции,
– помага за поддържане на здрава коса,
– помага за поддържане на правилното състояние на лигавиците,
– помага за поддържане на здрава кожа.
Източници:
1) Ярош М. Изд. : Стандарти за хранене на полското население, IŻŻ, 2012;
2) Gawęcki J., Hryniewiecki L. ed.: Human Nutrition. Основи на науката за храненето. PWN, 2008;
3) Gawęcki J. ed.: Витамини. Издателство AR в Познан, 2002;
4) Бжозовска А. изд .: Минерали в храненето на човека. Издателство AR в Познан, 2002;
––––––––
Този материал не представлява диетични или медицински препоръки. Преди да започнете прием на хранителни добавки, се препоръчва да се свържете с Вашия лекар, фармацевт или диетолог. Приемането на хранителни добавки не трябва да замества здравословния начин на живот и разнообразното хранене. Хранителните добавки са предназначени да допълнят възможните недостатъци в диетата, те не са лекарствени продукти. Не използвайте продуктите, ако сте алергични към някоя от съставките. Не използвайте продуктите, докато приемате лекарства. Приемането им заедно трябва да бъде предшествано от консултация с лекар или фармацевт. В случай на странични ефекти, трябва незабавно да спрете употребата на продукта. Продуктите не могат да се използват от бременни жени, кърмачки и деца без лекарска консултация.
Информация за веществата, включени в Библиотеката , е изготвена по искане на ForMeds. ForMeds е производител на хранителни добавки, които могат да съдържат описаните вещества. Изборът на представените съставки е избор, субективно подготвен от ForMeds, Материалът е подготвен според най -добрите познания и дължимата проверка въз основа на научни източници. Ако не сте намерили търсената информация за други вещества, моля не се колебайте да се свържете с нас и да предоставите предложения, които ще ви помогнат да обогатите този материал.
Проучването е собственост на ForMeds. Копирането или разпространението е възможно само с писменото съгласие на ForMeds