Йод е елемент, принадлежащ към микроелементите. Появата му е доста често срещана. Първоначално се среща в скали, наречени битумни шисти. Тези изветрящи скали отделят йод в моретата и океаните (5). Освен това този елемент присъства във въздуха, почвата и живите организми. Йодът е основен елемент, участващ в производството на хормони на щитовидната жлеза – тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Тези хормони участват в правилното регулиране на метаболизма, термогенезата и влияят върху развитието на мозъка и правилното функциониране на нервната система (1, 3, 5).

  • Смята се, че около 70-80% от съдържанието на йод в организма се съхранява в щитовидната жлеза. Останалите количества се натрупват в слюнчените жлези, скелетните мускули, стомашната лигавица, млечната жлеза и яйчниците при жените. Този елемент се доставя основно в организма с храна и питейна вода, което покрива около 10% от дневните нужди за този елемент (5). Най -големи количества йод се намират в морската риба, т.е. треска, камбала, скумрия и сьомга, а по -малко в балтийска херинга, също в ракообразни и мекотели, продукти от водорасли, млечни продукти и яйца (1, 5).
  • Йодът, доставен с храната, се абсорбира на ниво 80-92%. Неорганичните съединения под формата на йодиди се абсорбират бързо и почти напълно, докато абсорбцията на йод в органична форма е слаба. Йодът също се абсорбира през дихателните пътища и през кожата, основната част от този метод на абсорбция е в крайбрежните зони, където йодът се натрупва във въздуха (2, 3, 5). Абсорбцията на йод може да бъде възпрепятствана между другото от радикали, сярно-цианиди, цианови гликозиди, или полифеноли. Тези съединения се намират например в карфиол, броколи, зеле, плодове или фъстъци (2, 3). За да се избегне йоден дефицит, се използва йодиране на готварска сол с калиев йодид (30 +/- 10 mg / kg), което е особено важно в региони, които естествено са бедни на този микроелемент.Йодът се изчиства главно от бъбреците и нивото на този елемент в урината е добър маркер за недостиг на йод (3, 6).
  • Нуждите на хората от йод зависят от възрастта, пола и начина на живот. Препоръчителната дневна доза за жени и мъже на възраст над 19 години е средно 150 µg. При бременни и кърмещи жени нуждата от йод се увеличава съответно и тогава препоръчителната дневна доза е 220 µg (по време на бременност) и 290 µg (по време на кърмене). В допълнение, веганите са изложени на недостиг на йод поради елиминирането от диетата, на риба и други животински продукти. Освен това, в резултат на замърсяването на въздуха и водата от серни съединения, нитрати и олово, количеството на човешкия йод се променя (1, 5).

Функции:

Йодът играе важна роля в човешкото тяло. Този елемент е мощен антиоксидант. Неговите недостатъци са свързани с образуването на хипотиреоидизъм и образуването на гуша. При тежък хипотиреоидизъм могат да се появят симптоми като летаргия, намален интелектуален капацитет, спад на телесната температура и лющене на кожата. Хипотиреоидизмът при децата допринася за забавяне както на физическото, така и на умственото развитие. По време на бременността тежък йоден дефицит може да причини необратими мозъчни дефекти на плода и т.нар кретинизъм. Важното е, че доставянето на йод в тялото на човек, страдащ от автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, може да причини неблагоприятни ефекти (1, 3, 4). Консумиране на прекомерни количества храни, богати на този микроелемент (риба, йодирана сол) и допълнителните добавки с йод могат да допринесат за хипертиреоидизъм, който е свързан с появата на диария, повишена нервна възбудимост и загуба на тегло. В крайни случаи могат да се появят тежки нежелани реакции, като алергични реакции, промени на кожата, повишена активност на слюнчените жлези или повишена секреция на слуз в бронхите. Повечето хора обаче понасят високия прием на йод с храната (1).

Йод:

– подпомага поддържането на правилните когнитивни функции,
– допринася за поддържането на правилния енергиен метаболизъм,
– помага за правилното функциониране на нервната система,
– помага за поддържане на здрава кожа,
– помага за правилното производство на хормони на щитовидната жлеза и за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Източници:

1) Ярош М. изд., Колективна работа Хранителни стандарти на полското население, IŻŻ, 2012;
2) Brzozowska A. ed.: Минерали в храненето на човека, Wydawnictwo AR в Познан 2002;
3) Gawęcki J., Hryniewiecki L. ed.: Human Nutrition. Основи на науката за храненето. PWN, 2008;
4) Szybiński Z. Профилактика на йод в Полша в светлината на препоръката на СЗО за намаляване на дневния прием на сол. Детска ендокринология, диабетология и метаболизъм, 2009, 15, 2, 103-107;
5) Kurosad A, Nicpoń J., Kubiak K., Jankowski M., Kungl K. Поява на йод, циркулация, регион на дефицит и основните източници на йод в храненето на хората и животните. Adv Clin Exp Med 2005, 14, 5. 1019-1025;
6) Dunn JT., Crutchfield HE., Gutekunst R., Dunn AD. Два прости метода за измерване на йод в урината. Щитовидна жлеза, 1993 Лято; 3 (2): 119-23;

––––––––

Този материал не представлява диетични или медицински препоръки. Преди да започнете хранителни добавки, се препоръчва да се свържете с Вашия лекар, фармацевт или диетолог. Приемането на хранителни добавки не трябва да замества здравословния начин на живот и разнообразното хранене. Хранителните добавки са предназначени да допълнят възможните недостатъци в диетата, те не са лекарствени продукти. Не използвайте продуктите, ако сте алергични към някоя от съставките. Не използвайте продуктите, докато приемате лекарства. Приемането им заедно трябва да бъде предшествано от консултация с лекар или фармацевт. В случай на странични ефекти, трябва незабавно да спрете употребата на продукта. Продуктите не могат да се използват от бременни жени, кърмачки и деца без лекарска консултация. 

Информацията за веществата, включени в Библиотеката, е изготвена по искане на ForMeds. ForMeds е производител на хранителни добавки, които могат да съдържат описаните вещества. Изборът на представените съставки е избор, субективно подготвен от ForMeds. Материалът е подготвен според най – добрите познания и дължимата проверка въз основа на научни източници. Ако не сте намерили търсената информация за други вещества, моля не се колебайте да се свържете с нас и да предоставите предложения, които ще ви помогнат да обогатите този материал. 

Проучването е собственост на ForMeds. Копирането или разпространението е възможно само с писменото съгласие на ForMeds.