Куркумата  принадлежи към семейството на джинджифила и се отглежда в Азия, главно в Индия. Коренището му се използва в азиатската кухня, за да придаде жълт цвят и характерен мирис и вкус. Куркумата е съставка в кърито и има много хранителни ползи.
Куркуминоидите са сред най – активните вещества в куркумата. Те включват, наред с други деметоксикуркумин, циклокуркумин и куркумин. Последното е най -ценното по отношение на въздействието си върху човешкото тяло. (1)

Куркуминът  е органично химично съединение, съставено от два ферулоилови остатъка, свързани с въглероден атом и съставлява до 75% от куркуминоидните компоненти. (1,2)

Действието на куркумин

Куркуминът се характеризира с широк спектър на действие, не само на клетъчно ниво, но и за целия организъм. Той показва способност да повлиява рецепторите, цитокините, транскрипционните фактори, растежните фактори и ензимите, например кинази. (3) Благодарение на това може да се използва като спомагателно средство, например при проблеми с нервната, дихателната и двигателната система, както и при диабетици. (1)

Антиоксидантни свойства

Куркуминът има висока антиоксидантна активност, сравнима с антиоксидантната активност на витамини С и Е. Това свойство засяга много аспекти на човешкото тяло.
За правилното функциониране на организма е необходимо да се поддържа баланс между активността на реактивните кислородни форми и способността на антиоксидантните механизми да ги отстраняват. Неспазването на това може да доведе до оксидативен стрес. Това от своя страна увеличава риска за проблеми с нервната и кръвоносната система.
Куркумин допринася за неутрализирането на някои реактивни кислородни видове (например супероксиден анион, хидроксилен радикал или азотен оксид) и увеличава концентрацията на силен антиоксидант – глутатион в клетките. (4) Антиоксидантната активност на куркумин също е свързана със защитата на липидите срещу тяхното окисляване. В допълнение, той противодейства на намаляването на съдържанието на полиненаситени мастни киселини в окисления LDL. (1)

Ефект върху храносмилателната система

Според изследванията, куркуминът има защитен ефект върху храносмилателния тракт. Това съединение може да предотврати храносмилателни разстройства, свързани  напр. с метеоризъм и оригване. Освен това, той стимулира секрецията на муцин, който покрива стомашните стени със защитен слой. (1) Куркуминът също има положителен ефект върху черния дроб поради неговите  холеретични свойства. (1)

Куркумин и възпалителни протеини

Куркуминът намалява нивото на много възпалителни протеини (включително циклооксигеназа-2 (COX-2), интерлевкин 8 и iNOS). (1,3)

Бионаличност на

куркумин Куркуминът показва ниска бионаличност поради хидрофобния характер на молекулата. Лошата абсорбция от червата и бързото разграждане в черния дроб водят до ниски плазмени нива. Най – високата концентрация на куркумин се отбелязва 1 до 2 часа след консумацията. (7) Бионаличността на куркумин може обаче да се увеличи, като се използва в комбинация например с пиперин, цинк и магнезиеви йони. Според изследванията пиперинът увеличава бионаличността на куркумин с 2000%. (7.8)

Куркумин – обобщение:

– има висока антиоксидантна активност и допринася за увеличаване на концентрацията на глутатион (1,4)
– има защитен ефект върху храносмилателната система и черния дроб (1)
– допринася за намаляване на възпалителните протеини (1,3)

Източници:

1.  S. Przybylska. Куркумин – оцветител за здравето на куркума. Probl Hig Epidemiol 2015, 96 (2): 414-420
2. М. Малишевска. Куркумин, индол-3-карбинол и ресвератрол в химиопревенцията на рак на гърдата. Напредък във фитотерапията 1/2013
3. К. Воланин, К. Пивоцка. КУРКУМИН – ОТ ПРИРОДНА МЕДИЦИНА ДО КЛИНИКА. Космос, Проблеми на биологичните науки. № 1-2. Vol 58. 2008
4. DN Syed, Y. Suh, F. Afaq et al.Диетични средства за химиопревенция на рак на простатата. Canc Lett 2008; 265: 167-76
5. К Терликовска, А. Витковска, С. Терликовски. Куркуминът в химиопревенцията на рак на гърдата. Post Hig Med Exp 2014, 68: 571-578
6. R. Wilken, MS Veena, MB Wang, ES Srivatsan. Куркумин: преглед на противораковите свойства и терапевтичната активност при плоскоклетъчен карцином на главата и шията. Mol Cancer 2011, 10: 1-19
7. G. Shoba, D. Joy, T. Joseph et al.Влияние на пиперина върху фармакокинетиката на куркумин при животни и човешки доброволци. Planta Med 1998; 64 (4): 353-6
8. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS (1998) Влияние на пиперина върху фармакокинетиката на куркумин при животни и човешки доброволци. Planta Med 64: 353-356

––––––––

Този материал не представлява диетични или медицински препоръки. Преди да започнете прием на хранителни добавки, се препоръчва да се свържете с Вашия лекар, фармацевт или диетолог. Приемането на хранителни добавки не трябва да замества здравословния начин на живот и разнообразното хранене. Хранителните добавки са предназначени да допълнят възможните недостатъци в диетата, те не са лекарствени продукти. Не използвайте продуктите, ако сте алергични към някоя от съставките. Не използвайте продуктите, докато приемате лекарства. Приемането им заедно трябва да бъде предшествано от консултация с лекар или фармацевт. В случай на странични ефекти, трябва незабавно да спрете употребата на продукта. Продуктите не могат да се използват от бременни жени, кърмачки и деца без лекарска консултация. 

Информация за веществата, включени в Библиотеката, е изготвена по искане на ForMeds. ForMeds е производител на хранителни добавки, които могат да съдържат описаните вещества. Изборът на представените съставки е субективно подготвен от ForMeds,. Материалът е подготвен според най -добрите познания и дължимата проверка въз основа на научни източници. Ако не сте намерили търсената информация за други вещества, моля не се колебайте да се свържете с нас и да предоставите предложения, които ще ви помогнат да обогатите този материал.