Лутеинът е каротеноид. Най – важната им характеристика е антиоксидантната активност срещу реактивни кислородни форми и свободни радикали. Благодарение на това свойство каротеноидите предпазват организма от много тежки, хронични заболявания. Каротеноидите са широко разпространени полиенови растителни пигменти. Хората и животните нямат способността да синтезират каротеноиди, поради което те трябва да се доставят в човешкото тяло с храна или под формата на фармацевтични препарати.Растенията, богати на каротеноиди, включват зеле, спанак, червени чушки, домати и моркови.
Лутеин характеристики:
Приемането на диета, богата на лутеин и зеаксантин, предотвратява развитието на катаракта и макулна дегенерация. Макулата в ретината на окото позволява централно зрение и отговаря за зрителната острота. Лутеин и зеаксантин са открити в ретината и лещата на окото, където се появяват като жълт пигмент. Вероятно те са отговорни за защитата на окото от слънчевата радиация и окислителните увреждания, причинени от стареенето. Смята се, че тяхното действие се основава на 2 механизма; като антиоксидант и син радиационен филтър, който е отговорен за увреждане на фоторецепторите и пигментния епител на ретината (2). Изследванията върху добавките на лутеин и зеаксантин показват подобрение във визуалното представяне на човешкото око (3). Лутеин също се натрупва в кожата. Изследванията показват, че лутеинът може да играе важна роля за поддържане на здравето ѝ , тъй като е бариера, която забавя загубата на влага на кожата. Лутеинът и зеаксантинът също могат да предпазват от кожни заболявания, свързани с прекомерно излагане на ултравиолетова радиация, като действат като естествен слънцезащитен крем (2).
Лутеин:
– предотвратява образуването на катаракта и макулна дегенерация,
– повишава защитата на очите и кожата от слънчева светлина,
– повишава ефективността на зрението.
Източници:
1) Hamułka J., Wawrzyniak A.: Каротиноиди в хранителни добавки. „Probl Hig Epidemiol“ 2011, No 92;
2) GryszczyńskaA., GryszczyńskaB., Opala B.: Каротеноиди. Естествени източници, биосинтез, ефекти върху човешкото тяло. „Borgis – Postępy Phytoterapii“ 2011, бр.2;
3) Szostak WB, Szostak-Węgierek D.: Хранене за предотвратяване на макулна дегенерация. „Przegląd Lekarski“ 2008, No 65;
––––––––
Този материал не представлява диетични или медицински препоръки. Преди да започнете прием на хранителни добавки, се препоръчва да се свържете с Вашия лекар, фармацевт или диетолог. Приемането на хранителни добавки не трябва да замества здравословния начин на живот и разнообразното хранене. Хранителните добавки са предназначени да допълнят възможните недостатъци в диетата, те не са лекарствени продукти. Не използвайте продуктите, ако сте алергични към някоя от съставките. Не използвайте продуктите, докато приемате лекарства. Приемането им заедно трябва да бъде предшествано от консултация с лекар или фармацевт. В случай на странични ефекти, трябва незабавно да спрете употребата на продукта. Продуктите не могат да се използват от бременни жени, кърмачки и деца без лекарска консултация.
Информация за веществата, включени в Библиотеката, е изготвена по искане на ForMeds. ForMeds е производител на хранителни добавки, които могат да съдържат описаните вещества. Изборът на представените съставки е избор, субективно подготвен от ForMeds. Материалът е подготвен според най -добрите познания и дължимата проверка въз основа на научни източници. Ако не сте намерили търсената информация за други вещества, моля не се колебайте да се свържете с нас и да предоставите предложения, които ще ви помогнат да обогатите този материал.