Витамин В12 , наричан още кобаламин заради съдържанието на кобалт, е водоразтворим витамин. Две от известните форми показват най – голяма физиологична активност:  метилкобаламин, което представлява 75% от общото съдържание на витамин В12 и 5-дезоксиаденозилкобаламин, открит главно в хепатоцити, бъбречни паренхимни клетки и еритроцити (6). Източник на витамин В12 са животински продукти, предимно месо и продукти от него. Активният витамин В12 не се намира в никакви растителни източници! Те могат да съдържат само неговите биологично неактивни аналози. Някои от незначителните количества активен витамин В12, открити в растителните храни, са резултат от замърсяване с микроорганизми или изпражнения.

Производство и усвояване

Произвежда се от бактерии в процеса на ферментация и това е методът за получаване, използван при производството на добавки В12. Бактериите в чревната микрофлора на човека също произвеждат някои количества кобаламин. Това производство обаче се извършва в дебелото черво, от друга страна, абсорбцията е в тънките черва, поради което този процес е без значение за нас от гледна точка на допълването на тази важна съставка. Усвояването на витамин В12 от предоставената храна също е много сложен и ограничен процес, в зависимост от ефективното функциониране на храносмилателната система, тъй като кобаламинът винаги е свързан с протеините в храните. При всякакви храносмилателни нарушения, както и с възрастта, тази абсорбция е значително намалена и допринася за образуването на недостатъци.

Функции на витамин В12:

Витамин B12 е отговорен за поддържането и подобряването на правилния метаболизъм и производството на енергия в клетките. Намалява чувството на умора, отпадналост и поддържа висока активност и ефективна работа на мускулите. Заедно с витамин В6 и фолиева киселина, той участва в разграждането на хомоцистеина. Неговото повишено ниво е значителен рисков фактор за развитието на заболявания, свързани с атеросклероза, особено коронарна артериална болест и миокарден инфаркт. Все по – често нивото на хомоцистеин се счита за по – надеждно при определяне на риска от тези заболявания, отколкото нивото на холестерола и се използва в диагностиката (7). Витамин B12 е важен за нервната система, психичното здраве и умствената дейност. Участва в създаването на невротрансмитери и миелиновата обвивка около нервните клетки. Неговият дефицит дава много възможни, не особено характерни симптоми в тази област. Те включват, наред с други тревожност, изтръпване, депресия, нарушения на паметта или баланса, промени в личността, но също така и дегенеративни промени като болестта на Алцхаймер или множествена склероза (5).

Недостиг на витамин B12

Доказано е, че ниското ниво на кобаламин е отговорно за развитието на редица заболявания в късна възраст, като деменция  (3). Витамин В12 е от съществено значение за производството на кръвни клетки. Заедно с фолиевата киселина участва в регулирането на образуването и узряването на червените кръвни клетки. При недостиг на витамин B12, червените кръвни клетки са твърде големи и не узряват правилно, което може да доведе до развитие на опасно заболяване, наречено злокачествена анемия или мегалобластна анемия. В допълнение към горните функциивитамин B12 се използва за синтезиране на ДНК на всяка клетка на тялото, включително всички видове кръвни клетки, тромбоцити, костен мозък и антитела – следователно той оказва значително влияние върху функционирането на имунната и скелетната система.

Витамин В12:

– допринася за поддържането на правилния енергиен метаболизъм,
– помага за правилното функциониране на нервната система,
– помага за поддържане на правилния метаболизъм на хомоцистеина,
– помага за поддържане на правилните психологически функции,
– помага за правилното производство на червени кръвни клетки,
– помага за правилното функциониране на имунната система,
– допринася за намаляване на умората и умората,
– играе важна роля в процеса на клетъчно делене.

Продукти:

BICAPS B12 (метилкобаламин) –  500 µg  витамин В12

Източници:

1) Gawęcki J. ed.: Витамини. Издателство AR в Познан, 2002;
2) Gawęcki J., Hryniewiecki L. ed.: Human Nutrition. Основи на науката за храненето. PWN, 2008;
3) Pawlak R.: Витамин В12 – факти и митове [онлайн]. [посетено на 10.01.2016 г.];
4) Протеин S., Gosk K.: Метаболизъм на витамин В12. „Управител Аптеки“ 2006, No 4;
5) Zboch M., Gwizdak-Siwkowska B., Serafin J., Śmigórski K., Tyfel P., Leszek J..: Дефицитът на витамин В12 като фактор за развитието на процеса на деменция. „Medycyna Rodzinna“ 2010, No 1;
6) Бобилевич Д.: Нов поглед към витамин В12. „Abbott Voice“ 2003, № 3 (6);
7) Gąsiorowska D., Korzeniowska K., Jabłecka A.: Оценка на концентрацията на хомоцистеин при пациенти с атеросклеротична исхемия на долните крайници. „Съвременна фармация“ 2009, No 2;