Желязото е минерал, необходим за функционирането на целия организъм.
Характеристики на желязото:
Желязото в нашето тяло се абсорбира в дванадесетопръстника. След това се свързва в кръвта с трансферин, протеин, който транспортира желязо до костния мозък, далака и черния дроб. По – голямата част от желязото, около 70%, присъства в хемоглобина – протеин, който е и червеният кръвен пигмент. Хемоглобинът участва в транспортирането на кислород от белите дробове до тъканите на тялото и в транспорта на въглероден диоксид от тъканите към белите дробове. Този елемент също е компонент на много ензими, които определят производството на енергия, метаболизма, синтеза на ДНК и гладкото функциониране на имунната система. В допълнение, желязото е компонент на миоглобина – протеин, открит в мускулите и подобен по химическа структура на хемоглобина, който позволява на мускулите да вземат кислорода, необходим за тяхната работа, от кръвта. Дефицитът на желязо може да доведе, наред с другото, до прекомерна менструация, затруднение при учене,отслабена имунна система и намален тонус. Това е резултат от нарушения в транспорта на кислород до тъканите и от дисфункция на много ензими.
Абсорбция на желязо
Повечето храни съдържат малко или никакво количество на желязо. Най – много от този минерал се намира в карантиите, особено в черния дроб, червеното месо, бобовите семена, магданоза и яйцата. Желязо в хранителните продукти се среща в две форми: хем – главно в храни от животински произход, и не -хем – в растителни продукти. Усвояването на не-хемово желязо, което се абсорбира по-малко от хемовото желязо, зависи много от състава на диетата. Намалява се от фитати, оксалати, танини, фосфати, алкално рН, калций и някои растителни протеини. Абсорбцията се увеличава от витамин С, мускулни протеини или някои аминокиселини. Що се отнася до количеството усвояване на нехемово желязо от растителни продукти, то е много ниско, например 1% от спанак или до 5% от пшеничен хляб. От друга страна, месото, където присъства главно под формата на хем, използва до 20% желязо. Интересното е, че усвояването на желязо зависи не само от диетите, но и от нуждите на организма.
Желязо:
– подпомага поддържането на нормални когнитивни функции,
– помага за правилното производство на червени кръвни клетки и хемоглобин,
– помага за правилното транспортиране на кислород в тялото,
– помага за правилното функциониране на имунната система,
– допринася за намаляване на умората.
– играе роля в процеса на клетъчно делене.
Източници:
1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. ed.: Human Nutrition. Основи на науката за храненето. PWN, 2008;
2) Енциклопедия на хранителната добавка Murry MT, Prima Publishing 1996;
3) Ziemlański Ś., Колективна работа „Норми на човешкото хранене“, PZWL 2001;
4) Brzozowska A. ed.: Минерали в храненето на човека, Wydawnictwo AR в Познан 2002;
––––––––
Този материал не представлява диетични или медицински препоръки. Преди да започнете прием на хранителни добавки, се препоръчва да се свържете с Вашия лекар, фармацевт или диетолог. Приемането на хранителни добавки не трябва да замества здравословния начин на живот и разнообразното хранене. Хранителните добавки са предназначени да допълнят възможните недостатъци в диетата, те не са лекарствени продукти. Не използвайте продуктите, ако сте алергични към някоя от съставките. Не използвайте продуктите, докато приемате лекарства. Приемането им заедно трябва да бъде предшествано от консултация с лекар или фармацевт. В случай на странични ефекти, трябва незабавно да спрете употребата на продукта. Продуктите не могат да се използват от бременни жени, кърмачки и деца без лекарска консултация.
Информация за веществата, включени в Библиотеката, е изготвена по искане на ForMeds. ForMeds е производител на хранителни добавки, които могат да съдържат описаните вещества. Изборът на представените съставки е избор, субективно подготвен от ForMeds, Материалът е подготвен според най – добрите познания и дължимата проверка въз основа на научни източници. Ако не сте намерили търсената информация за други вещества, моля не се колебайте да се свържете с нас и да предоставите предложения, които ще ви помогнат да обогатите този материал.
Проучването е собственост на ForMeds. Копирането или разпространението е възможно само с писменото съгласие на ForMeds.