Инулинът  е естествено влакно и пребиотик, открит и получен от тъкани  на растения. Среща се при няколко вида, докато най -високата концентрация се наблюдава в корена на цикория. Има леко сладък вкус и се характеризира с много нисък гликемичен индекс, не повишава кръвната захар след консумацията му.

По време на производството на инулин чрез сушене , инулиновите частици могат да почернеят. Това не влияе върху свойствата на продукта.

Функции на инулин:

Поради структурата си, инулинът не се усвоява в храносмилателния тракт от ензимите в човешкото тяло, поради което преминава непроменен в дебелото черво. Благодарение на това, като среда за бифидобактерии, той допринася за поддържането на нормална бактериална флора в червата (10). Бифидобактериите показват ефективни дейности, включително за понижаване на рН в червата, намаляване на растежа на патогенни и гниещи бактерии или производството на късоверижни мастни киселини. Инулинът допринася за растежа на бактериалната биомаса, което подобрява чревния транзит и стимулира редовните движения на червата. Инулин има и антиатеросклеротичен ефект (9), тъй като понижава холестерола. Препоръчва се и за диабетици поради факта, че има хипогликемичен ефект. Инулинът не повишава кръвната захар след поглъщане. Инулинът е алкален, затова се препоръчва за хора с подкиселени организми. Той също така влияе върху чревните ензими, които играят важна роля за отстраняване на токсините от тялото. Той също така има благоприятен ефект върху бионаличността на минерали от храната, като калций, желязо, магнезий и цинк (6).

Във фармацевтичното производство инулинът се използва и заради  устойчивостта си  срещу светлина и температура (11).

Инулин:

– стимулира растежа и активността на бактериални щамове, които имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора,
– понижава рН на чревното съдържание,
– допринася за увеличаване на усвояването на микро и макроелементи,
– подпомага правилното функциониране на червата ,
– премахва токсините от тялото,
– регулира въглехидратния метаболизъм,
– алкализира организма
– регулира нивата на холестерола.

Източници:
1) Jędrzejkiewicz K., Florowska A. Стабилност и качество на холестеролови, нискомаслени инулин-съдържащи майонезени емулсии. Храна. Наука. Технология. Качество, 2007;
2) Cieślik E., Gębusia A. Функционална храна с добавени фруктани. Храна. Наука. Технология. Качество, 2011;
3) Nowak A., Klimowicz A., Bielecka -Grzela S., Piechota M., Inulina – ценна хранителна съставка. Annales Academiae Medicae Stetinensis, 2012;
4) Górecka D., Konieczny P., Gramza -Michałowska A., Inulina – хранително и технологично значение. Ind. Спож., 2009;
5) Douglas LC, Sanders ME: Пробиотици и пребиотици в диетичната практика. J. Am. Диета. Доц., 2008;
6) Krejpcio Z., Wójciak RW, Staniek H., Wiśniewska J.: Ефект на хранителната добавка с фруктани от инулинов тип и хром (III) върху индексите на магнезиевия метаболизъм при плъхове. Качество на технологиите за наука за храните. 2009 г .;
7) Coudray C., Bellanger J., Castiglia-Delavaud C., Rémésy C., Vermorel M., Rayssignuier Y.: Ефект от добавките на разтворими или частично разтворими диетични фибри върху усвояването и баланса на калций, магнезий, желязо и цинк в здрави млади мъже. Eur J Clin Nutr. 1997;
8) Scholz-Ahrens KE, Schaafsma G., van den Heuvel EG, Schrezenmeir J.: Ефект на пребиотиците върху минералния метаболизъм. Am J Clin Nutr. 2001;
9) Уилямс С.: Ефект на инулина върху липидните параметри при хора. J Nutr. 1999;
10) Roberfroid MB: Калорична стойност на инулин и олигофруктоза. J Nutr. 1999;
11) Chatteron N., Suzuki M.: Наука и технология на фруктаните, CRC, 1993;

––––––––

Този материал не представлява диетични или медицински препоръки. Преди да започнете хранителни добавки, се препоръчва да се свържете с Вашия лекар, фармацевт или диетолог. Приемането на хранителни добавки не трябва да замества здравословния начин на живот и разнообразното хранене. Хранителните добавки са предназначени да допълнят възможните недостатъци в диетата, те не са лекарствени продукти. Не използвайте продуктите, ако сте алергични към някоя от съставките. Не използвайте продуктите, докато приемате лекарства. Приемането им заедно трябва да бъде предшествано от консултация с лекар или фармацевт. В случай на странични ефекти, трябва незабавно да спрете употребата на продукта. Продуктите не могат да се използват от бременни жени, кърмачки и деца без лекарска консултация. 

Информация за веществата, включени в Библиотеката, е изготвена по искане на ForMeds. ForMeds е производител на хранителни добавки, които могат да съдържат описаните вещества. Изборът на представените съставки е избор, субективно подготвен от ForMeds. Материалът е подготвен според най – добрите познания и дължимата проверка въз основа на научни източници. Ако не сте намерили търсената информация за други вещества, моля не се колебайте да се свържете с нас и да предоставите предложения, които ще ви помогнат да обогатите този материал. 

Проучването е собственост на ForMeds. Копирането или разпространението е възможно само с писменото съгласие на ForMeds.