Лецитинът  е естествена смес от фосфолипиди – мастни съединения, намиращи се във всяка клетка в нашето тяло. Повечето от тях са в мозъка, черния дроб, бъбреците и костния мозък. Естествени източници на лецитин са: слънчогледови семки, яйчен жълтък, черен дроб, соя, рапица, фъстъци, пшеничен зародиш, пълнозърнест хляб.

Функции на лецитин:

Действието на лецитина е всеобхватно и засяга четири основни области от функционирането на нашето тяло: нервната, храносмилателната, имунната и сърдечно -съдовата система. Нервната система се стимулира от холин, който е компонент на лецитина. Той улеснява запомнянето, ученето, подобрява способността за концентрация, помага при депресия и инхибира развитието на старческа деменция. Холинът е необходим за производството на невротрансмитер ацетилхолин, е компонент на клетъчните мембрани и е от съществено значение за производството и поддържането на миелиновите обвивки, които защитават нервните клетки.

 Лецитин участва в много метаболитни процеси. Той подпомага проникването на мазнини и други важни хранителни вещества през клетъчните мембрани. Той участва в храносмилането им и не им позволява да се натрупват на вредни за здравето места. Той предпазва стомашните стени, предотвратява цироза на черния дроб и подобрява неговите храносмилателни функции. Значително намалява риска от образуване на камъни в жлъчката. Той също така подпомага усвояването на витамините от организма и засилва техния ефект. Лецитинът участва и в имунните процеси. Той увеличава активността на тимусната жлеза, ендокринната жлеза, която регулира клетъчния имунитет. Той също така подкрепя борбата срещу токсините от околната среда. Що се отнася до кръвоносната система, лецитинът подобрява транспорта на мазнини в стените на артериите. Играе важна роля в икономиката на холестерола, подобрява неговата разтворимост и отстраняване от тъканите. Имайки способността да понижава нивото на лошия холестерол – LDL и да повишава нивото на добрия – HDL, той намалява риска от атеросклероза и свързани сърдечно -съдови заболявания.

Лецитин:

– допринася за поддържането на нормалния метаболизъм на хомоцистеина,
– допринася за поддържането на нормалния метаболизъм на мазнините,
– помага за правилното функциониране на черния дроб.

Източници:
1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. ed.: Хранене на човека. Основи на науката за храненето. PWN, 2008;
2) Murry MT Encyclopedia of Nutritional Suplements, Prima Publishing 1996;
3) Iwata T., Kimura Y., Tsutsumi K., Furukawa Y., Kimura S. Ефектът на различни фосфолипиди върху плазмените липопротеини и чернодробните липиди при хиперхолестеролемични плъхове. Списание за хранителни науки и витаминология. 1993;
4) Iwata T., Kimura Y., Tsutsumi K., Furukawa Y., Kimura S. Ефектът на различни фосфолипиди върху плазмените липопротеини и чернодробните липиди при хиперхолестеролемични плъхове. Списание за хранителни науки и витаминология. 1993;

––––––––

Този материал не представлява диетични или медицински препоръки. Преди да започнете прием на хранителни добавки, се препоръчва да се свържете с Вашия лекар, фармацевт или диетолог. Приемането на хранителни добавки не трябва да замества здравословния начин на живот и разнообразното хранене. Хранителните добавки са предназначени да допълнят възможните недостатъци в диетата, те не са лекарствени продукти. Не използвайте продуктите, ако сте алергични към някоя от съставките. Не използвайте продуктите, докато приемате лекарства. Приемането им заедно трябва да бъде предшествано от консултация с лекар или фармацевт. В случай на странични ефекти, трябва незабавно да спрете употребата на продукта. Продуктите не могат да се използват от бременни жени, кърмачки и деца без лекарска консултация.