Фолиевата киселина , известна още като фолацин, фолат, витамин В9 или витамин В11, е органично химично съединение, принадлежащо към групата на витамини В. Чистата фолиева киселина се среща само в синтетична форма. В храната обаче се среща под формата на фолати, поради което това име е подходящо за цяла група съединения.
Основните източници на фолиева киселина са предимно растителни продукти, включително: спанак, броколи, брюкселско зеле, зелен грах, боб, карфиол, зърнени култури и екстракт от мая. В малки количества се съдържа в животински продукти. Фолатите са много податливи на начина, по който се обработват хранителните продукти, например загубата на фолати по време на печенето на хляб възлиза на приблизително 20-30% в зависимост от времето и температурата. (1.6)

Ефектът на фолиевата киселина

Фолиевата киселина е витамин от особено значение за правилното функциониране на клетките на тялото, особено на нервната и хемопоетичната система. Дефицитът на фолиева киселина може да доведе, наред с другото, до нарушения на нервната тръба, усилване на атеросклеротичните процеси и промени в централната нервна система. На малабсорбцията на фолиева киселина се влияе, наред с другото, от стимуланти (алкохол, тютюн), чернодробни заболявания, възпаление на стомаха и червата и употребата на някои лекарства, например противовъзпалителни средства. (6).

…….

Фолиевата киселина влияе върху правилния метаболизъм на аминокиселини и нуклеинови киселини. Неговата най – биологично активна форма – тетрахидрофолат, играе особена роля в тези процеси. Тетрахидрофолатът носи единични въглеродни групи (например метил, формил) и участва в синтеза на пурини и образуването на дезокситимидилат, използван при синтеза на нуклеинови киселини. (6)

Поради факта, че фолиевата киселина влияе върху регулирането на клетъчния растеж и правилното функциониране на нервната система, тя е особено важна за бременните жени. Допринася за намаляване на риска от вродени дефекти на невралната тръба.
Невралната тръба е ядрото на нервната система, което се трансформира в гръбначния мозък и мозъка. Ако процесът на неговото „затваряне“ бъде нарушен, тогава околоплодната течност ще стигне до мозъка и гръбначния стълб и развитието на тези органи ще бъде спряно. Следователно, плодът може да развие цереброспинални хернии, аненцефалия и спина бифида. (4,5,7)
Ето защо е важно жените, които планират деца и бременни жени, не само да се хранят здравословно и да се грижат за себе си, но и да започнат да приемат фолиева киселина възможно най – скоро. Това е особено важно през първите седмици след зачеването, когато се образува нервна тръба.

…….

Фолиевата киселина също допринася за нормалния метаболизъм на хомоцистеина. Хомоцистеинът (Hcy) е екзогенна аминокиселина, образувана при метаболизма на метионин. Той е източник на метилови групи, поради което е необходим за правилното функциониране на нервната система. Повишените нива на хомоцистеин в кръвта (наречени хиперхомоцистеинемия) се считат за един от факторите, които увеличават риска от много нарушения на организма, включително сърдечно -съдови (атеросклеротични лезии и миокардна исхемия) и от нервната система (невродегенеративни заболявания). (10)

……

Калциев L-метилфолат като активна, силно абсорбираща се форма на фолиева киселина и мутация на MTHFR
Калциевият L-метилфолат е силно абсорбираща се, биологично активна форма на фолиева киселина, готова за директна употреба от човешкото тяло. (1)
Синтетичната фолиева киселина и фолатите, съдържащи се в храната, за да се използват след консумация от организма, трябва да се превърнат в активен L-метилфолат. Тази трансформация се осъществява чрез редица ензимни процеси, като последният етап включва ензим редуктазата (MTHFR). Този ензим е от решаващо значение за почти всички биологични процеси, включващи метаболизма на фолат и метионин. (1) Приблизително 40-60% от населението не метаболизира правилно фолиевата киселина поради мутации в ензима редуктаза (MTHFR). Следователно, въпреки добавянето на фолиева киселина, профилактиката за предотвратяване, например, малформации на централната нервна система на плода при бременни жени може да се окаже неефективна. (2) Въз основа на горните факти си струва да се обмисли добавка с високо бионалична форма на калциев L-метилфолат за предотвратяване на недостиг на фолиева киселина в кръвта. (2)

Фолиева киселина:
– допринася за намаляване на риска от дефекти на невралната тръба, затова е важно за жените, които планират да увеличат семейството си и които са бременни (4,5,7)
– влияе върху правилния метаболизъм на аминокиселините и нуклеиновите киселини (3,6)
– помага за правилното производство на кръв и функционирането на имунната система
– допринася за намаляване на умората и правилния метаболизъм на хомоцистеина

Източници:
1. Gawęcki J., Hryniewiecki L. ed.: Хранене на човека. Основи на науката за храненето. PWN, 2008
2. Gawęcki J. ed.: Витамини. Wydawnictwo AR в Познан, 2002 г.
3. Neumeister B., Besenthal I., Bohm BO ed. II полски: Pietruczuk M., Bartoszko – Tyczkowska A. Лабораторна диагностика. Edra Urban & Partner, 2013
4. Kapka -Skrzypczak L., Niedźwiecka J., Skrzypczak M., Diatczyk J, Wojtyła A. Фолиева киселина – ефектите от дефицита и необходимостта от допълване. Med Og Nauk Zdr. 2012; 18 (1): 65-69
5. Dylewska – Grzelakowska J .: Приложена козметика. WSIP, 2009 г.
6. Czeczot H. Фолиева киселина във физиологията и патологията. Postępy Hig Med Dosw. 2008 г .; 62: 405-419
7. Kapka-Skrzypczak L., Niedźwiecka J., Skrzypczak M., Diatczyk J, Wojtyła A. Диета на бременна жена и риск от вродени дефекти при дете. Med Og Nauk Zdr. 2011, Vol. 17, No. 4, 218-223
8. Greenberg JA, Bell SJ, Guan Y., Yu Y. Добавка и бременност с фолиева киселина: Повече от превенция на дефекти на невралните тръби. Rev Obstet Gynecol. Лято 2011; 4 (2): 52–59
9. Greenberg JA, Bell SJ Мултивитаминни добавки по време на бременност: Акцент върху фолиевата киселина и L-метилфолат. Rev Obstet Gynecol. 2011 г .; 4 (3/4): 126-127
10. https://www.formeds.com.pl/faq/111/Witamins-z-grupy-b–wplyw-na-poziom-homocysteiny

––––––––

Този материал не представлява диетични или медицински препоръки. Преди да започнете прием на хранителни добавки, се препоръчва да се свържете с Вашия лекар, фармацевт или диетолог. Приемането на хранителни добавки не трябва да замества здравословния начин на живот и разнообразното хранене. Хранителните добавки са предназначени да допълнят възможните недостатъци в диетата, те не са лекарствени продукти. Не използвайте продуктите, ако сте алергични към някоя от съставките. Не използвайте продуктите, докато приемате лекарства. Приемането им заедно трябва да бъде предшествано от консултация с лекар или фармацевт. В случай на странични ефекти, трябва незабавно да спрете употребата на продукта. Продуктите не могат да се използват от бременни жени, кърмачки и деца без лекарска консултация. 

………

Информация за веществата, включени в Библиотеката, е изготвена по искане на ForMeds. ForMeds е производител на хранителни добавки, които могат да съдържат описаните вещества. Изборът на представените съставки е субективно подготвен от ForMeds,  Материалът е подготвен според най – добрите познания и дължимата проверка въз основа на научни източници. Ако не сте намерили търсената информация за други вещества, моля не се колебайте да се свържете с нас и да предоставите предложения, които ще ви помогнат да обогатите този материал.