Хромът е един от елементите, необходими за живота и правилното функциониране на организма. В живите организми биологично активната форма на хром са йони в степен на окисление +3. Той съществува в няколко химични форми като хром пиколинат или хром полиникотинат. Препоръчителният дневен прием на хром е 40 µg. Търсенето на хром се увеличава с високи физически натоварвания и диета с високо съдържание на захар поради повишеното отделяне на хром в урината. Най -добрите източници на хром в храната са зърнени храни, бирена мая, яйца и някои видове сирена.
Функции на хрома:
Хромът е компонент на фактора, отговорен за глюкозния толеранс (GTF). Проучванията показват, че добавянето на хром води до намаляване на нивото на общия холестерол в кръвта, триглицеридите и неестерифицираните мастни киселини, фракцията LDL-холестерол и увеличаване на фракцията на HDL-холестерола (7,8,9). Хромът влияе върху метаболизма на мазнините и глюкозата. Той увеличава мускулната маса (1) и регулира въглехидратния метаболизъм на организма, така че добавянето на този елемент в комбинация с упражнения спомага за изгарянето на натрупаните „запаси“ от мазнини. В тялото човек задържа само около 3% от това, което консумира. Хромът , подобно на повечето минерали, се абсорбира в червата. Съхранява се в бъбреците, далака и тестисите, а в по -малки количества в сърцето, белите дробове, панкреаса и мозъка. Проучванията установяват, че глицинът, някои аминокиселини, аспарагинова киселина (4) и аскорбинова киселина (5) увеличават абсорбцията на хром, докато някои минерали като желязо и цинк или прости захари (6) ограничават този процес. Тялото е по – малко чувствително към ефектите на инсулина в присъствието на дефицит на хром, така че панкреасът произвежда все повече и повече от него, за да поддържа глюкозата на правилното ниво. Панкреасът в един момент не може да се справи с повишеното производство на инсулин, което води до диабет тип II (3). Дефицитът на хром също може да доведе до влошаване на метаболизма на аминокиселините и до коронарна болест на сърцето. Дефицитът на хром може да бъде причина за главоболие,
Хром :
– участва в правилния метаболизъм на макроелементите,
– допринася за поддържането на нормално ниво на кръвната захар,
– е компонент на фактора на глюкозен толеранс.
Източници:
1) Yazaki Y, Faridi Z et al.Пилотно проучване на хром пиколинат за отслабване, J Altern Complement Med, 2010;
2) National Academy Press, DC, Диетични референтни дози за витамин А, витамин К, арсен, бор, хром, мед, йодинк, желязо, манган, молибден, никел, силиций, ванадиун: хром, 2001 г .;
3) Anderson RA, Polansky MM, Bryden NA, Bhathena SJ, Canary JJ, Ефекти на допълнителния хром върху пациенти със симптоми на реактивна хипогликемия, 1987;
4) Dowling HJ, Offenbacher EG, Pi-Sunyer FX Ефекти на аминокиселините върху абсорбцията на тривалентен хром и задържането му по области на тънките черва. Nutr. Res. 1990;
5) Offenbacher EG Насърчаване на абсорбцията на хром от аскорбинова киселина. Trace Elem. Електрик 1994;
6) Koslovsky AS, Moser PB, Reiser S. et al.Ефекти на диети с високо съдържание на прости захари върху загубите на хром в урината. Метаболизъм 1986;
7) Lowry OH, Rosenborough NJ, Farr AL, Randall RJ: Измерване на протеина с реагента Folin., J. Biol. Chem., 1951;
8) Lewicki S., Rattman D., Gajewska M., Snochowski M., Dębski B.: Влияние на концентрацията на хром (III) и генистеин върху пролиферацията на мускулни клетки на C2C12 мишки., Хранене и метаболизъм на човека, 2007;
9) Sumner JM, Valdez F., McNamara JP: Ефекти на хромовия пропионат върху отговора на интравенозен тест за глюкозна толерантност при отглеждане на холщайнски юници., J Dairy Sci, 2007;
––––––––
Този материал не представлява диетични или медицински препоръки. Преди да започнете прием на хранителни добавки, се препоръчва да се свържете с Вашия лекар, фармацевт или диетолог. Приемането на хранителни добавки не трябва да замества здравословния начин на живот и разнообразното хранене. Хранителните добавки са предназначени да допълнят възможните недостатъци в диетата, те не са лекарствени продукти. Не използвайте продуктите, ако сте алергични към някоя от съставките. Не използвайте продуктите, докато приемате лекарства. Приемането им заедно трябва да бъде предшествано от консултация с лекар или фармацевт. В случай на странични ефекти, трябва незабавно да спрете употребата на продукта. Продуктите не могат да се използват от бременни жени, кърмачки и деца без лекарска консултация.
Информация за веществата, включени в сборника на знанията, е изготвена по искане на ForMeds. ForMeds е производител на хранителни добавки, които могат да съдържат описаните вещества. Изборът на представените съставки е избор, субективно подготвен от ForMeds . Материалът е подготвен според най – добрите познания и дължимата проверка въз основа на научни източници. Ако не сте намерили търсената информация за други вещества, моля не се колебайте да се свържете с нас и да предоставите предложения, които ще ви помогнат да обогатите този материал.
Проучването е собственост на ForMeds. Копирането или разпространението е възможно само с писменото съгласие на ForMeds.